Beatrijspad 2, 2722 ZP, Zoetermeer
079 3629247

Goed voorbereid naar groep 3

Is uw kind er al klaar voor om te leren schrijven in groep 3?

De periode na de kerstvakantie wordt in groep 2 goed gebruikt om ervoor te zorgen dat de kinderen na de zomervakantie door kunnen stromen naar groep 3. Het voorbereiden op het leren schrijven is als het goed is in volle gang. Maar wanneer is een kind er eigenlijk klaar voor om te kunnen gaan schrijven? En hoe kan dit eventueel gestimuleerd worden?

Als kinderfysiotherapeut observeren wij regelmatig leerlingen uit groep 2, waarbij we onder andere letten op aspecten als:

  • De zithouding, de penvatting, maar ook hoe hard een kind in het potlood knijpt of ermee duwt op het papier.
  • Beweegt het kind tijdens het tekenen en kleuren voornamelijk vanuit de vingers en pols (zoals ook nodig is om soepel letters te kunnen schrijven) of komt de beweging nog meer vanuit de elleboog, schouder of romp?
  • Hoe gaat de lijnvoering, het inkleuren, het maken van diverse schrijfpatronen?
  • Kan een kind al zijn middenlijn kruisen of heeft het daar nog moeite mee?

Deze – en nog meer aspecten – zijn van groot belang om straks in groep 3 goed mee te kunnen komen met het schrijfonderwijs.

Heeft u vragen of twijfels of uw kind goed voorbereid is op het schrijfonderwijs? Of heeft u als leerkracht moeite of beperkt de tijd om dit goed te beoordelen bij de kinderen? Neem dan gerust contact met ons op.
Door de schrijfvaardigheid vroegtijdig te observeren en eventueel aan te pakken, is er nog voldoende tijd om goed voorbereid naar groep 3 te kunnen gaan.

Naam van uw kind (verplicht)

Uw Email Adres (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Uw Bericht