Beatrijspad 2, 2722 ZP, Zoetermeer
079 3629247

Wat zijn de beste sportschoenen voor je kind?

Een nieuw schooljaar is van start, en ook een nieuw sportseizoen. De kans is groot dat je kind nieuwe sportschoenen nodig heeft, aangezien kindervoeten gemiddeld 1-2 maten groeien per jaar. Maar hoe kies je een goede sportschoen voor jouw kind?

Belangrijk is dat de schoen goed ondersteunend is, maar dat er daarbij wel mogelijkheid is voor inzakken/ inveren van de voet. Daarnaast is het afhankelijk van de sport die beoefend wordt, welk type schoen het meest geschikt is. Voor alle type schoenen is het in elk geval van belang om bij de keuze van de schoen te letten op: 

  • De zool: een goede schoen buigt bij de voorvoet (onder de bal van de voet) als je hem probeert dubbel te vouwen en het midden van de schoen is juist stevig. Probeer de schoen in de winkel dubbel te vouwen en kijk waar het buigpunt ligt. Als dit in het midden ligt, is de schoen hier niet stevig genoeg.
  • De hielkap: de hielkap, ook wel het contrefort genoemd, dient stevig te zijn en het hielbeen te omsluiten. Een hielkap moet recht staan, stevig zijn aan de onderkant en soepeler aan de bovenkant en moet niet te ‘steil’ naar binnen lopen. Dit onderdeel van de schoen zorgt ervoor dat je niet snel “naast je schoenen” gaat lopen, en verbeterd ook de stand van de voeten.
  • Bovenkant van de schoen: een soepele bovenkant is comfortabel, maar zorg vooral voor stevigheid, zodat je kind niet met zijn voet kan schuiven in de schoen. Daarmee verklein je het risico op blessures. Vooral bij sporten met veel wenden en keren is dit van groot belang.
  • Pasvorm: de schoen moet de kindervoet goed omsluiten om deze te kunnen stabiliseren bij sportieve wend- en keerbewegingen. Met de vetersluiting kan de schoen goed om de voet worden gesloten. Let erop dat de veterrijen elkaar niet raken als de veters strak zitten, anders is de schoen te breed en kan je beter kiezen voor een smallere schoen. En zowel bij schoenen met veters als klittenband geldt: trek ze goed strak aan, zodat de steun die de schoen kan bieden ook echt gegeven kan worden. Na het vastmaken van de schoenen, moet je hiel goed omsloten zijn. Aan beide kanten van je voet mag er geen vinger tussen passen.
  • Maat: Kies schoenen met de juiste lengte en breedte. In de lengte moet er genoeg ruimte over zijn voor de tenen: een halve tot één centimeter tussen de toppen van de tenen en de schoenrand. Slipt de schoen van achteren? Dan is hij te groot of te breed bij de hiel.

Heeft je kind ondanks goede schoenen moeite met een goed loop/ renpatroon of heb je het idee dat je kind klachten heeft van zijn/ haar voeten? We kijken graag met jullie mee om te beoordelen of wij als kinderfysiotherapeut kunnen helpen om het sporten weer zonder problemen te laten plaatsvinden. We werken daarvoor regelmatig samen met de podotherapeut, om indien nodig de voet meer ondersteuning te bieden.

Neem gerust contact met ons op, dat kan telefonisch op 079-362 92 47 of via onderstaand contactformulier.

Naam van uw kind (verplicht)

Uw Email Adres (verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Uw Bericht