De afgelopen maanden hebben we op meerdere manieren met diverse basisscholen samengewerkt. Door onze aanwezigheid binnen school proberen we de lijnen met de leerkrachten, intern begeleiders en andere betrokkenen rondom het kind zo kort mogelijk te maken. Op deze manier kan er laagdrempelig overlegd worden. We hebben in sommige gevallen al met enkele kleine adviezen een groot verschil kunnen maken.
Wat hebben we zoal gedaan?
Prioriteit nummer 1 is om de therapie zo goed mogelijk af te kunnen stemmen op de situatie waarin het kind doorgaans de problemen ervaart. Zeker in het geval van de zintuiglijke prikkelverwerking met bijbehorende problematiek zoals lichamelijke onrust, concentratieproblemen en verhoogde afleidbaarheid is dat voornamelijk in de klas vaak het grootste struikelblok. Vandaar dat we bij een hulpvraag op dat vlak graag ook in de klas komen observeren, zodat we de therapie en adviezen zo goed mogelijk kunnen afstemmen op de dagelijkse gang van zaken. Op deze manier zijn we inmiddels bij een ruim aantal scholen, zoals De Vijverburgh, De Spelevaert, De Elzenhoek, Prinses Margrietschool en SO Leo Kanner betrokken bij de zorg rondom één of meerdere leerlingen.
Bij IKC De Floriant zijn we tweewekelijks aanwezig voor een inloopspreekuur, waarbij ouders ons inmiddels goed weten te vinden voor vragen en advies. Ook bij MKC Passe Partout zijn we gestart met een inloopspreekuur en in 2018 zal daar IKC Prins Claus aan toe worden gevoegd.
We hebben gastlessen verzorgd aan de groepen 5/6 van IKC De Floriant in het kader van het IPC project “Ben ik in vorm”.
Voor leerkrachten van zowel MKC Passe Partout, IKC De Floriant als IKC Prins Claus hebben we tijdens de teamvergadering onze kennis omtrent de schrijfvaardigheid en zintuiglijke prikkelverwerking gedeeld met de leerkrachten. Dat waren leuke, interactieve bijeenkomsten met enthousiaste leerkrachten en interessante vragen/ discussies.
informatiemarkt
Ook voor ouders zijn we graag laagdrempelig bereikbaar en informeren we bijvoorbeeld wanneer en op welke manier extra stimulatie van de motorische ontwikkeling van belang kan zijn. Tijdens een informatiemarkt op De Elzenhoek waren wij aanwezig onder het motto “Voel, zie, beweeg en ervaar zelf!”. Enthousiaste ouders konden daar onder andere ervaren waarom het lastig kan zijn om je te focussen op de taak die je gegeven wordt of waarom kinderen zo hard duwen met hun potlood op het papier. En bij IKC De Floriant hebben we tijdens een klankbordbijeenkomst ouders geïnformeerd over het belang van een goede fijne en grof motorische ontwikkeling voor de ontwikkeling van het schrijven, en tevens een kleine inkijk gegeven in de werking van de sensorische informatieverwerking.
Kortom: de mogelijkheden voor samenwerking zijn zeer breed. En we staan er in 2018 zeker voor open om deze samenwerking verder uit te breiden zodat de zorg rondom het kind laagdrempelig bereikbaar wordt en de leerprestaties positief beïnvloed kunnen worden.
Benieuwd of we ook voor u wat kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op, we gaan graag samen in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.