66% van de kinderen tussen de 12 en 18 jaar krijgt rugklachten. Kinderen met rugklachten hebben 50% meer kans op het ontstaan van chronische rugklachten op de volwassen leeftijd. De voornaamste oorzaken van de rugklachten bij tieners en adolescenten zijn het dragen van zware boekentassen of rugzakken, het gebrek aan sport en een slechte houding de voornaamste oorzaken.
Graag staan we even goed stil bij hoe deze klachten voorkomen kunnen worden. Daarom volgen hier 4 tips.
Tips
#tip 1: Voorkom een te zware (boeken)tas of (rug)zak.
Een boekentas mag eigenlijk niet meer wegen dan 10% van het lichaamsgewicht van het kind. Schooltassen wegen al snel meer dan 33% van het gewicht. Dit is slecht voor de gezondheid van de rug en kan op de lange termijn een verkeerde kromming en scheefstand van de wervelkolom veroorzaken.
Om dit te voorkomen kan worden bekeken of alle boeken meegenomen moeten worden. Zo ja, dan is er op school wellicht de mogelijkheid om een deel van de boeken in een locker neer te leggen. De overige boeken kunnen het beste in een rugzak gedragen worden, zodat het gewicht symmetrisch gedragen wordt. Bij een schoudertas trekt het gewicht juist asymmetrisch aan één schouder, waardoor ter compensatie van het gewicht een schuine houding van de rug nodig is. De ideale rugtas zit vlak op de rug, net boven het bekken en net onder de schouders. De schouderbanden zijn bij voorkeur breed (4 cm) en goed opgevuld om de druk op het schoudergewricht en het sleutelbeen te verdelen.
#tip 2: Gebruik de bagagedrager van de fiets om de tas mee te nemen
Ongeacht het gebruik van een rugzak of schoudertas, neem deze mee op je bagagedrager, in een fietstas of voorop je bagagerek in een krat of mand. Op deze manier trekt het gewicht niet aan de rug, zodat met een ontspannen zithouding gefietst kan worden.
#tip 3: Zorg voor een goede zithouding, zowel thuis als op school
Door het vele zitten, in de klas maar ook thuis door het gebruik van televisie/ computer/ tablet/ etc, is de valkuil dat er weinig variatie is in houding. Daarbij is er ook vaak sprake van een “hangende” positie op de bank of de stoel. Door regelmatig van zithouding te veranderen, of bijvoorbeeld enige tijd in buikligging gebruik te maken van het beeldscherm, wordt er continu aanspraak gedaan op de rug- en buikspieren om aan te passen aan de houding en ontwikkelen deze spieren zich beter.
#tip 4: Beweeg volgens de nieuwe beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad
Deze beweegrichtlijn gaat uit van:
Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
En: voorkom veel stilzitten.
Zijn er ondanks deze adviezen toch rugklachten bij uw zoon of dochter?
De kinderfysiotherapeuten van Kinderfysiotherapie Groei! staan graag voor hem of haar klaar om er samen voor te zorgen dat de rugklachten kunnen verminderen of verdwijnen. Heeft u er vragen of twijfels over? Neem dan gerust contact met ons op!