Als je kind klachten ervaart tijdens het sporten, bestaat bij veel ouders de vraag “Naar welke fysiotherapeut moeten we gaan? De sportfysiotherapeut of de kinderfysiotherapeut?”
Effect van groei op het bewegen bij kinderen
Veel klachten die bij kinderen rondom het sporten ontstaan, staan in relatie met de groei. Een kind is eigenlijk vanaf de geboorte tot na de puberteit in ontwikkeling op vele gebieden.
Er zijn 3 fases van groeispurt te onderscheiden. Tijdens zo’n fase is alles in het lichaam ontregeld. De verhouding tussen botten en spieren is zoek, en op sommige leeftijden is ook de hormoonhuishouding aan verandering onderhevig. Door deze disbalans kunnen kinderen minder goed gaan presteren en motorisch minder handig worden. In deze fase is de risico op blessures dan ook flink verhoogd. Aan het eind van de groeispurt ontstaat er weer meer balans in het lichaam.
Het is van belang om op de hoogte te zijn op welke aspect je bij een kind in de groei moet insteken en in welke fase van de groei een kind zich bevindt, om de blessure op de juiste wijze te behandelen, zodat je zorgt voor verbetering in plaats van meer schade.
Systemen tijdens het sporten bij kinderen
Daar waar volwassenen voornamelijk suikers verbranden tijdens inspanning, zijn kinderen veel meer bezig met vetverbranding. Kinderen bewegen vooral aeroob. Hiervan is de afvalstof CO2, een stof die je uitademt. Vanaf de puberteit gaan kinderen over op meer de anaerobe systemen, waardoor pas vanaf dat moment ook lactaat (melkzuur) aangemaakt wordt.
Tevens is het van belang om niet te vroeg met krachttraining te beginnen bij kinderen. Als krachttraining vanaf een bepaalde leeftijd wel ingezet kan worden, wordt voornamelijk gebruik gemaakt van het eigen lichaamsgewicht van het kind. Trainen met gewichten is pas in bepaalde fase van de ontwikkeling verstandig.
Motorisch leren
Kinderen leren op een andere manier dan volwassenen. Kinderen kijken vooral naar het ‘wat’, terwijl volwassenen meer kijken naar het ‘hoe’. Voor kinderen is het doel dus belangrijker dan de manier van uitvoeren.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar de opdracht ‘Bal gooien in de korf’ dan zal een volwassenen (zowel bewust als onbewust) bedenken hoe je de bal het beste kunt gooien om raak te gaan gooien. Voor een kind is het belangrijk dat de bal in de korf komt en zal zich daar op focussen zonder na te denken hoe de uitvoering moet of is verlopen. Hierdoor zal je ook meer variatie in de manier van uitvoeren (in dit geval gooien) zien, dan wat je bij een volwassenen zou zien.
Voor ons als therapeut is het een uitdaging om het kind, zonder het voor te kauwen, zelf te laten ervaren en ontdekken hoe het kind tot een bepaald resultaat komt, en hoe het kind dit kan aanpassen om het resultaat te veranderen of te verbeteren.
Tevens is het werkgeheugen van kinderen beperkt. Een kind kun je dus niet overladen met veel informatie en dit moet stapsgewijs aangeboden worden, waarbij het kind tijd nodig heeft om de informatie eerst te verwerken.
Dit vergt dus een compleet andere aanpak dan dat volwassenen nodig hebben.
Sportfysiotherapie of kinderfysiotherapie?
Een kind in ontwikkeling kun je niet zien als een mini-volwassenen. Het lichaam en de systemen die een kind gebruikt om te functioneren, zijn totaal niet te vergelijken met het lichaam en de systemen van een volwassene. Om kinderen goed te begeleiden en te zorgen dat zij verbeteren in plaats van achteruit gaan, is kennis en kunde rondom de ontwikkeling van kinderen dus van groot belang.
Elke kinderfysiotherapeut heeft veel kennis van de ontwikkeling van het kind. Daarnaast hebben de kinderfysiotherapeuten binnen Kinderfysiotherapie Groei! extra verdieping gevolgd op het gebied van sportklachten van kinderen waardoor de therapie zich op het complete plaatje kan richten.
Sportfysiotherapeuten hebben geen/minder kennis van de ontwikkeling van kinderen vanuit de opleiding meegekregen. Mocht je er toch voor kiezen om met je kind naar een sportfysiotherapeut te gaan, zoek dan specifiek naar iemand met kennis van het opgroeiende kind die opgedaan is door cursus/bijscholing. Dit in het belang voor het juiste herstel van de klachten van je kind.
Vragen over de klachten van je kind? Neem gerust contact met ons op.