Ergonomisch dragen heeft vele voordelen voor zowel ouder als kind, we zetten dit regelmatig in als onderdeel van de behandeling.
Al sinds het bestaan van de mensheid, en eigenlijk daarvoor ook al, worden kinderen vanaf hun geboorte gedragen. Dragen is universeel, overal ter wereld zie je dat kinderen gedragen worden.
Dragen van je kind heeft op vele gebieden een positieve invloed. Door huid-op-huid contact tijdens het dragen, komen zowel bij de ouder als bij het kind rustgevende hormonen vrij. Deze helpen bij de hechting. Tevens leer je als ouder op deze manier sneller de signalen van je baby herkennen en adequaat erop inspelen.
Wanneer je je baby draagt met een draagdoek, is dit voor je baby een natuurlijke houding. Dit draagt tevens bij aan een optimale heupontwikkeling. Een andere handige bijkomstigheid is dat je als ouder je handen vrij hebt, terwijl je je kind wel dicht bij je kan houden.
Dragen kan, naast de normale positieve effecten, ook therapeutisch ingezet worden. Door de manier van dragen kun je bijvoorbeeld een positieve invloed uitoefenen op een voorkeurshouding of op heupdysplasie. Tevens kan je de prikkels reguleren bij onrustige baby’s en geef je kinderen met een lage spierspanning voldoende steun en druk om zelf spanning op te bouwen in het lichaam.
Bij Kinderfysiotherapie Groei! kunnen wij tijdens onze behandelingen gebruik maken van de draagtechnieken met een geweven doek en een elastische doek. Tevens hebben wij een ergonomische draagzak en inmiddels ook het ergonomische draagshirt Womboo. De draagtechnieken zijn een aanvulling en ondersteuning bij kinderen die bij ons onder behandeling komen met een hulpvraag op het gebied van de motorische ontwikkeling, waarbij ouders open staan om te gaan dragen of het dragen al toepassen.
De voordelen van dragen bij enkele zorgvragen
- Dragen en een voorkeurshouding: Bij een voorkeurshouding ligt de baby het grootste gedeelte van de tijd met zijn of haar hoofd 1 kant opgedraaid. Regelmatig is deze voorkeurshouding ook aanwezig in de gehele houding van het lijf. Als gevolg van het langdurig op 1 kant liggen, is de kans aanwezig dat er een afplatting van de schedel plaatsvindt, waardoor het nog lastiger wordt om het hoofd naar de andere kant te draaien.
Om de voorkeurshouding te doorbreken, is het onder andere van belang dat de spierkracht en hoofdbalans symmetrisch gaat ontwikkelen. En om de vorm van het hoofdje weer rond te krijgen, is het belangrijk dat er geen druk op het achterhoofd komt op de plek van de afplatting.
Door je kind te dragen, krijgt je kind tegelijkertijd de kans om de hoofdbalans te trainen. Daarbij kan je er met het slaapkapje of de doek voor zorgen dat je kind naar de niet-voorkeurskant gaat kijken. En ook is er geen druk op het achterhoofd tijdens het dragen. Win-win-win dus. - Dragen en een onrustige of huilbaby: Bij onrustige baby’s of huilbaby’s is het altijd van belang te achterhalen wat de oorzaak is van hun gedrag. Er kan sprake zijn van overprikkeling. Baby’s hebben nog weinig tot geen mogelijkheden om zelf hun eigen prikkelverwerking te reguleren, daarvoor hebben ze de hulp van hun ouder nodig. Het reguleren van de alertheid en prikkelverwerking gaat voornamelijk via de zintuigen. Bij het gebruik van een draagmiddel zorgen meerdere zintuigen samen voor het bieden van rust en daarmee regulatie.
* Middels de tast wordt warmte en stevige, diepe druk waargenomen.
* Het gehoor hoort het vertrouwde geluid van de hartslag en de stem van moeder.
* Ook de geur van moeder is het kind nog vertrouwd vanuit de baarmoeder.
* Het zicht van de baby is nog volop in ontwikkeling; op korte afstand van moeder kan hij haar gezicht al goed onderscheiden en zo rust zoeken bij haar.
* Middels de ritmische bewegingen ervaart ook het evenwichtssysteem rust en vertrouwdheid.
Benieuwd of het dragen ook positief effect kan hebben op de therapeutische hulpvraag bij je kind?
Vraag het ons gerust.