Sporten en bewegen is belangrijk, zeker ook voor kinderen. Vandaar dat er een landelijke beweegrichtlijn is opgesteld.
Voor kinderen van vier tot en achttien jaar geldt de volgende beweegrichtlijn:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
- En: voorkom veel stilzitten.
Bij Kinderfysiotherapie Groei! zien we regelmatig kinderen met sportblessures. Met name pijnklachten aan de aanhechting van de pees aan de groeischijven zijn veelvoorkomend. Tijdens de groei zijn dit kwetsbare punten in het lichaam van een kind. Deze groeischijven zitten bijvoorbeeld bij de hiel, in de knie, in de elleboog en de schouder. Tijdens intensief sporten worden de spieren van het kind zwaar belast. Daarbij wordt aan de pezen getrokken, die weer vast zitten aan het bot. Omdat bij kinderen deze groeischijven de zwakste schakel zijn, treden daar de meeste problemen op.
Hoe kan je sportblessures voorkomen?
Zorg voor goede schoenen…
Dit klinkt misschien voor de hand liggend. Maar check regelmatig of de schoenen nog goed passen, of ze lekker zitten zonder dat de voet in de schoen heen en weer glijdt en of de schoenen nog voldoende demping hebben. Let bij nieuwe schoenen op of de schoenen voldoende stabiliteit en steun bieden, en zorg voor een passende zool bij de sport zodat er voldoende grip is tijdens het sporten.
… en zorg ook voor goede beschermmiddelen
Deze zijn sportspecifiek, zoals scheenbeschermers of een bitje. Check ook bij deze materialen of ze nog goed passen en niet beschadigd zijn.
Zorg voor een goede opbouw van het sporten, zeker na een periode van rust/ vakantie.
In de vakantie zijn de meeste kinderen minder in beweging dan tijdens de schoolperiode. De conditie kan hierdoor vrij snel achteruit gaan. Probeer ook tijdens de vakantie voldoende in beweging te blijven, maar vooral ook bij de sporthervatting de trainingsintensiteit rustig op te bouwen. Een ouder of coach heeft hier een grote rol in, aangezien kinderen (meestal) geen remming hebben.
Doe altijd mee aan de warming-up en cooling-down!
Na een warming-up kan je veel beter sporten. Je spieren zijn opgewarmd, je lichaam is minder stijf en klaar voor actie. Daardoor kan je hoger springen of harder rennen. Zonder goede warming-up heb je meer kans op spierpijn, doordat je je spieren sneller overbelast. Een goede warming-up is daarom van groot belang en bestaat onder andere uit sportspecifieke bewegingen.
Tijdens het sporten krijg je het heel heet en neemt je hartslag toe. Het is heel belangrijk om het sporten op een rustige manier af te bouwen en mee te doen met de cooling-down. Je spieren hebben de tijd nodig om weer om hun normale temperatuur te komen. Vandaar dat je niet in één keer stopt met intensief sporten, maar het rustig aan afbouwt. Ren nog rustig een rondje, rek en strek nog even je spieren. En volg de instructies op van trainer of coach.
Zorg voor voldoende hersteltijd tussen de trainingen in en voorkom eenzijdige training.
Na een training of wedstrijd heeft je lichaam tijd nodig om bij te kunnen komen van deze inspanning, zodat overbelasting voorkomen kan worden. Biedt ook variatie aan in het bewegen, zodat veel herhalende bewegingen voorkomen kunnen worden en daarmee het risico op een blessure wordt verkleind.
Zijn er desondanks toch klachten tijdens of na het sporten, of wil je meer advies om klachten te voorkomen?
Neem dan gerust contact met ons op. We bekijken graag samen met het kind naar de (on)mogelijkheden tijdens het sporten en dagelijks leven en zorgen er graag samen met ouders, trainer en coach voor dat herstel zo actief mogelijk plaats vindt. Langs de kant staan is vaak niet nodig, ook met een blessure kan je vaak nog heel veel.